2015. júl 30.

Mentelmi jog

írta: Aldo_Raine
Mentelmi jog

 

„Ez a jog minden országgyűlési képviselőt megillet. Jelentése, hogy a képviselő nem vonható felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, szavazata, véleménynyilvánítása miatt, és emiatt büntetőeljárás sem indulhat ellene. A mentelmi jog azt a célt szolgálja, hogy a képviselő zavartalanul tudja végezni a munkáját. Ha az országgyűlés megszavazza, akkor e mentelmi jog felfüggeszthető.”

refuse-to-pay.jpg

Tehát parlamenti képviselőt nem szondáztathatnak meg a rendőrök, kivéve, ha nyilvánvalóan részeg – így állapította meg a Legfelsőbb Bíróság. Ha a szonda elszíneződik, akkor sem vihetik be vérvételre, mivel önmagában a légzésminta eredménye nem jelent tettenérést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mentelmi joggal rendelkezők a lebukás veszélye nélkül vezethetnek ittasan. Miért?

Azért mert a parlamentben ül (vagy épp be se ül) egy ember, miért kap ilyen jogokat? Rá miért nem vonatkozik például az általa megszavazott zéró tolerancia szabály? Annak érdekében, hogy ő „zavartalanul végezhesse a munkáját”, jogában áll veszélyeztetni mások biztonságát az utakon? Hiszen tudja, hogy ihat bátran, mentelmi jogára hivatkozva megtagadhatja a szonda megfújását, a rendőrök pedig tehetetlenek, így számukra nem jelent semmi visszatartó erőt a lebukás veszélye. Egyre többet lehetett hallani a híradókból, vagy olvasni az újságcikkekből, hogy ilyen és olyan parlamenti képviselő mentelmi jogára hivatkozva nem fújta meg a szondát. Ha valakinek nincs rejtegetnivalója, miért nem vállalja fel ezt? Miféle sértést jelenthet neki az, hogy egy műanyag csőbe pár másodpercig erőteljesen belefújjon, hogy aztán tisztázza magát? Aki ezt megtagadja, nem azt mutatja, hogy igenis van rejtegetnivalója? És mit lehet ellene tenni? Semmit.

 Sokan mondják, hogy attól még, hogy mentelmi joga van, nem biztos, hogy minden politikus és bíra ittasan fog vezetni, de kérdem én, hogy mi akadályozza meg őket ebben? Az „átlagemberben” ott van a félelem, a lebukás veszélye, elveszik a jogosítványt, nem kevés pénzbüntetést kap, rendőrségi eljárás stb. Így ők 2 sört se isznak meg vezetés előtt, amíg a képviselő megteheti, mert ez még nem fog nyilvánvalóan részegnek tűnni, de már ennyi is befolyásolhatja a vezetői képességeit, amit ő túlbecsül, így könnyen összejöhet a baleset, és ilyenkor mit csinál? Mentelmi jogára hivatkozva megtagadja a szonda megfújását, hosszú jogi procedúra kezdődik el, és mire annak vége lesz, már a balesetet szenvedett fél és családján kívül a kutya se fog emlékezni rá, és senki se veszi elő a vétkes sofőrt.

Rengeteg párt és civil szervezet emelte fel a hangját már a mentelmi jog eltörlése mellett, ugyanis nem elég az, ha csak „néha megszavazzák az elvételét egyes politikusoktól”, hanem mindenkitől el kell venni egységesen, és ezt a kiváltságot eltörölni végleg.

Szólj hozzá

politika mentelmijog faszé?