2015. júl 30.

Rendezzen-e Olimpiát Magyarország?

írta: Aldo_Raine
Rendezzen-e Olimpiát Magyarország?

best-olympic-rings-wallpaper-download2.jpg

 

Egyszerűen hangzik a szubjektív válasz: ne.  Gondolkoznom se kell nagyon sokat a válaszon, mert szerintem Magyarország nem áll úgy gazdaságilag, hogy egy ekkora volumenű eseményt szervezzen, egymagában. Az országunk sem gazdaságilag, sem infrastrukturálisan nem áll azon a szinten, ami megfelelő lenne egy Nyári Olimpia megszervezéséhez és sikeres lebonyolításához. Rengeteg pénzbe kerül egy Olimpia rendezése (London: 10,8milliárd font = sok forint), amely például Kínának vagy Angliának nem fájt, mert fejlett infrastruktúrával rendelkezik, így nem kellett sokat költenie új létesítményekre. Magyarországon más lenne a helyzet. Itt stadionokon, pár uszodán és fedett csarnokon kívül semmi sincs, mindent építeni kellene, utakat fejleszteni, korszerűsíteni, kérdéses a szállodák száma, befogadóképessége és még sorolhatnám.

Nézzük Görögországot: 2004-ben rendeztek Olimpiát, Az olimpiai játékok lebonyolításához a görög fővárosban is hatalmas stadionokat, sportpályákat és uszodákat építettek 2,83 milliárd dollárért. A pályázatban tervezett költségeket kb. 900%-kal lépte túl Athén, 2004-es árakon legalább 15 milliárd dollárt költöttek el az olimpiára, így tehát hiába a támogatás és a pályázati pénz (másfél milliárd dollár) az Olimpiára, az önmagában nem lenne elegendő nagy valószínűség szerint. Az Olimpia végeztével ezek a létesítmények teljesen kihasználatlanul állnak azóta is, ha le nem bontották. Magyarország mit tudna kezdeni a sok üresen maradt speciális műugró medencékkel? Vagy a még több stadionnal, amiknek szigorú szabályoknak és előírásoknak kell megfelelni, hogy aztán egy Nb3-as csapat használja őket, ahol az átlag nézőszám nem haladja meg az 500at? Londonban külön az Olimpia miatt meghosszabbították a metró-hálózatot, Magyarországon a  4-es metrónak több év kellett, mire elkészült.. és mi szeretnék Olimpiát rendezni? Arról nem is beszélve, hogy hatalmas a kockázat, az egész ország megítélése és presztízse a tét, ugyanis ha elbaltázzuk, világszerte úgy fognak ránk emlékezni, mint az az ország, ahol volt egy botrányos Olimpia.. ezt mi sem akarhatjuk.

A jegyértékesítés bevételeiből sok pénz származhat, de nagy veszteséget okozhat az a kiesett bevétel, ami a turisták távolmaradása miatt keletkezhet, akik pont az olimpia miatt maradnak távol. Ezt tetézheti az a termelési veszteség, amelyet a munkahelyükön az olimpiai rendezvények miatt meg nem jelenő alkalmazottak és az olimpia elől szabadságra távozók kiesése okozhat.

Egy esetleges jól megszervezett Olimpia viszont nagyot dobhat az ország hírnevén, ami hosszú távon akár még gazdaságilag is hasznos lehet a számunkra. De itt nagyon magas a rizikófaktor, és ami egy nagy országnak, fejlett GDP-vel (Anglia, Kína) sikerült, az nem biztos, hogy nekünk is ugyanígy menne.

Egyetlen esélyünk a társrendezés mellett az Olimpiára az Agenda 2020 névre keresztelt reformcsomag, amelynek az a lényege, hogy a jövőben olcsóbb, fenntarthatóbb, kisebb olimpiák legyenek, így a közepes méretű, 2-4 millió lakosú városok is rendezhessenek gazdaságos, megtérülő játékokat. Ez esetben reálisabb esélyt látok arra, hogy Magyarország képes lehet sikeresen lebonyolítani egy ilyen eseményt, és jó híre megy világszerte.

Szólj hozzá